JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

NAV ellenőrzési terv 2024

2024-04-10 13:06 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóellenőrzés

Az állami adóhatóság (NAV) – mint minden évben – idén is nyilvánosságra hozta az adóellenőrzés idei feladatairól, az ellenőrzés irányáról, az érintett ágazatokról, tevékenységi körökről szóló tájékoztatását.

A korábbi évek tapasztalata visszaköszön a 2024-es NAV ellenőrzési tervben is, azaz ismételten olyan területeket jelöl meg az adott év kiemelt feladatai között, melyeken már évek óta megállapítással zárulnak az adóhatósági ellenőrzések. Az adóhatósági tapasztalatok azonban azt is mutatták, hogy szükséges újabb területeknek a vizsgálata. Az ellenőrzési terv szerint a NAV figyelmére számíthatnak a rendezvényszervezők, a reklám-, marketing-, és médiaszolgáltatók, a szépségiparban működők, valamint a testedzési szolgáltatással foglalkozó adózók.

Az ellenőrzési terv alapján jól látható, hogy nem csak a társasági, vagy egyéni vállalkozói formában gazdasági tevékenységet végzők számíthatnak ellenőrzésre, hanem azon magánszemélyek is, akik az ingatlanértékesítések utáni adókötelezettségüket jogellenesen nem teljesítették. Ezen túlmenően a tőkepiaci ügyletekből, illetve a kripovalutából származó jövedelmek bevallását is górcső alá veszi a jogkövetési vizsgálatok mellett adóellenőrzéseket végző NAV.

Nem kerültek le a listáról az építőipar, a személy- és vagyonvédelem, a zöldség- és gyümölcskereskedelem, valamint a webhelyeken, internetes piactereken történő értékesítés továbbra is az ellenőrzés tárgya lesz.

Így idén sem hat az újdonság varázsával, hogy a jelentős foglakoztatotti létszámmal rendelkező takarító és őrző - védő szolgáltatást végző vállalkozások szerepelnek az ellenőrzési tervben, továbbra is sláger téma az építőipari vállalkozások vizsgálata.

Az informatikai és ügyviteli szolgáltatást, tanácsadást nyújtók ellenőrzése kikerült az ellenőrzési tervből, azonban a gyakorlat ezt még nem igazolta.

Taxisokat nem éri meglepetés, ha adóellenőrzést kapnak, ugyanúgy ahogy a turisztikai, vendéglátó, szálláshely-szolgáltató tevékenységet folytatókat sem.

Már régóta és rendszeresen vizsgált ágazatnak számít a zöldség- és gyümölcs kereskedelem, számítástechnikai és telekommunikációs termékekkel kereskedők.

Az élelmiszeripari vállalkozások, most már nem az árstop miatt vannak az ellenőrzési tervben, hanem a kiemelt kockázattal összefüggésben, azaz ellenőrzésre számíthatnak az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő árukat, terményeket forgalmazó, beszerző adózók (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya, burgonya).

Továbbra is az ellenőrzés célkeresztjében vannak a (használt) gépjármű- és gépjármű alkatrész kereskedelmi, valamint gépjárműjavítási tevékenységet végzők.

Változatlanul számíthatnak ellenőrzésre a film gyártók, és az építőanyag kereskedelemmel foglalkozók és a textil- és távol-keleti árukkal kereskedők.

A nagyszámú munkavállalót foglalkoztató adózók közül ellenőrzésre számíthatnak a javadalmazási típusú Munkavállalói Résztulajdonosi Programot (MRP) működtető szervezetek, különös tekintettel az MRP-szervezet általi kifizetések jogcímére.

A foglalkoztatottakkal kapcsolatos adóellenőrzés hangsúlyosan megjelenik a 2024-es ellenőrzési tervben: a foglalkoztatottak bejelentésének vagy a járulékok bevallásának elmulasztásával szemben azonnali, szigorú és határozott hatósági fellépés ígér a NAV.

A gyakorlatot nézve az adóhatóság tömegesen folytatja le jogkövetési vizsgálatokat, mely abból a szempontból kedvező, hogy a vizsgálat nem adófizetési kötelezettség megállapításával zárul, lehetőséget adva az esetleges „hibák” orvoslására.

Igazából a jogkövetési vizsgálatról szóló értesítés az, mely döntési helyzetbe kényszeríti az adózót, hiszen ezen vizsgálat eredménye dönt az adóellenőrzés elrendeléséről, nem pedig az, hogy az vállalkozás tevékenységi köre szerepel-e az ellenőrzési tervben.

Újdonságot is tartalmaz a 2024-as ellenőrzési terv, mert nem pusztán az áfa adónem ellenőrzését vetíti előre, hanem a foglalkoztatáshoz kapcsolódó közterhek ellenőrzését is, illetve hasonlóan a tavalyi ellenőrzési tervhez, felhívja a figyelmet az azonnali adóhatósági jogérvényesítésre, mely az ideiglenes biztosítási intézkedés alkalmazását jelenti, akár az adóellenőrzés megkezdésével egyidejűleg.

Mit jelent az ideiglenes biztosítási intézkedés: az adóhatóság nem várja meg az ellenőrzés lefolytatását (min 90 nap – max 365 nap), illetve a hatósági eljárás(ok) és fellebbezés (60 nap + 30 nap + 60 nap) időtartamát, hanem akár az ellenőrzés megkezdésének napján „végrehajtás alá vonja” a várható megállapításokat.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eszközöket jegyzőkönyvben (helybenhagyással) lefoglalja, a kiállított számlák alapján fennálló követeléseket lefoglalja, a bankszámlát zárolja.

Teszi ezt annak ellenére, hogy ezen cselekmények gyakorlatilag ellehetetlenítik az érintett társaság működését, mellyel éppen a későbbi esetleges önkéntes teljesítést hiúsítják meg, ami a jogalkotó céljával ellentétes. Számos esetben még az adóellenőrzés befejezését megelőzően adópert lehet indítani az adóhatóság jogellenes intézkedése miatt.

Összességében azt lehet mondani, hogy megszokott szereplőkön kívül számos új ágazat, tevékenységi kör is ellenőrzés alá kerül a 2024-es évben, illetve ezen ellenőrzés során az adóhatóság él a pénzkövetelések biztosítására szolgáló ideiglenes biztosítási intézkedés eszközével.

Újdonság továbbá az - melyet az idei évi gyakorlat is megerősít -, hogy a munkáltatás jogszerűségét is szigorúbban vizsgálják, illetve ennek szabálytalansága esetén a közterhek becsléssel történő megállapítása is várható, mely egy  sajátos adóellenőrzési módszer.