JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Rendkívüli jogorvoslati rendszer az adóellenőrzések (vagyonosodási vizsgálat) során

2010-10-09 21:59 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Vagyonosodási vizsgálat

Több ügyfél keresett meg azzal, hogy annak idején nem éltek a fellebbezés jogával, ezért az I. fokú adóhatározat jogerőre emelkedett és már a végrehajtó kopogtat az ajtajukon.

Mit lehet tenni az ilyen esetekben?

A jogszabály lehetőséget teremt arra, hogy a felügyeleti intézkedés iránti kérelmet terjesszünk elő a felettes szervhez.

A felügyeleti intézkedés iránti kérelem abban különbözik a fellebbezéstől, hogy itt kimondottan jogszabálysértésre kell felhívni a figyelmet. A felettes szerv ugyanis a jogszabálysértő határozatot hatályon kívül helyezheti, szükség esetén új eljárás lefolytatásra utasíthatja az I. fokú adóhatóságot. Ha azonban úgy ítéli meg, hogy nem történt jogszabálysértés, akkor nem hoz döntést az ügyben és egy levéllel elintézi az ügyet. Tekintettel arra, hogy ebben az esetben nincs döntés, így a bírósági felülvizsgálatra sincs lehetőség. Ugyanakkor lehetőség van ismételt felügyeleti intézkedés iránti kérelmet előterjeszteni, egyrészt a Hatósági Főosztály intézkedésével szemben az APEH Elnökéhez, majd az APEH Elnöke felett felügyeletet gyakorló nemzetgazdasági minisztériumhoz. Tehát a jogerős I. fokú határozattal szemben akár háromfokozatú rendkívüli jogorvoslati rendszert vehet igénybe a jogkereső állampolgár. A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy a végrehajtási eljárást a kérelmünk elbírálásáig felfüggesszék.

Mely esetekben van még lehetőség a felügyeleti intézkedés iránti kérelem benyújtására?

Amennyiben az I. fokú határozattal szemben benyújtott fellebbezés nem volt eredményes - mert a II. fokú adóhatóság határozatával helyben hagyta az I. fok döntését -, ebben az esetben is lehetőségünk van - az esetleges bírósági felülvizsgálat helyett, vagy éppen mellette a felettes szervhez, az APEH Elnökéhez fordulni. Amennyiben nem vagyunk elégedettek a felülvizsgálat eredményével abban az esetben a felettes szervek csúcsszervéhez az adópolitikáért felelős minisztériumhoz, régebben a pénzügyminisztérium, mostanában a nemzetgazdasági minisztériumhoz lehet fordulni felülvizsgálatért.

Amíg a fellebbezésnek rövid, általában 15, adóügyekben leggyakrabban 30 napos határideje van, addig a felügyeleti intézkedés iránti kérelem benyújtásának gyakorlatilag nincs határideje, ezért az akár évekkel ezelőtti ügyekben is lehetőségünk van a jogorvoslatra.

A mennyiben a rendkívüli jogorvoslati eljárásra van szüksége, keresse meg irodánkat és kérje ajánlatukat a megbízásra!

Az oldal tartalma ismeretterjesztő célokat szolgál, a felhasználásból eredő károkért felelősséget nem vállalunk!