JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Illeték ügyek

Az adóhatóság 2007. január 01-től foglalkozik az illeték beszedésével, azonban a vitás kérdések mind a mai napig megmaradtak. Sajnálatos módon az adóhatóság sincs maradéktalanul tisztában az illetékjogszabályok megfelelő alkalmazásával, mely sok esetben a jogorvoslati fórumok előtt válik nyilvánvalóvá.

Sokszor keletkezik jogvita az adóhatóság és adózók között abban a vonatkozásban, hogyha az adózó olyan lakástulajdont szerzett, melynek mindenkori tulajdonosát illeti meg a hozzá tartozó földrészleten kialakításra kerülő felszíni gépkocsi-beálló kizárólagos használati joga, abban az esetben az adóhatóság úgy tekinti, hogy a felszíni beálló a lakástulajdon része, a felszíni beállóra jutó forgalmi érték pedig a lakástulajdon forgalmi értékének a része és illeték kötelezettséget állapít meg.

Az adóhatóság döntésével szemben fellebbeztünk, azonban a másodfokú adóhatóság helyben hagyta az elsőfokú adóhatóság döntését, ezért bírósághoz fordultunk. A bíróság megállapította, hogy az osztatlan közös tulajdonban lévő felszíni parkoló használati jogának megszerzését tévesen tette illetékkiszabási alappá az adóhatóság. Adózó nem tulajdonjogért és nem tulajdoni hányad megszerzéséért fizette ki az ellenértéket, hanem használati jogért, ezért vagyonszerzési illetéket nem fizet.

Az illetékügyek további sajátossága az, hogy rendkívül sok téves információ kering az adózók körében arról, hogy milyen esetben kell adót és mikor illetéket fizetni. Nagyobb hiba, hogy több olyan eset is előfordult az irodánk praxisában, amikor a jogszabályok nem tudása, illetve mások félrevezető tanácsa alapján kellett valakinek illetéket fizetnie.

Az ingatlan adás-vételek, öröklési ügyek, ajándékozások miatt szinte mindenki találkozik élete során illeték kötelezettséget megállapító fizetési meghagyással. Kevesen tudják azonban, hogy abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre az illeték megfizetéséhez szükséges összeg, abban az esetben fizetési kedvezmény iránti kérelmet lehet előterjeszteni.

Ha nem értünk egyet az illetékkötelezettséget megállapító döntéssel, akkor adóügyekkel azonos jogorvoslati rendszer áll rendelkezésére (akár bírósági felülvizsgálat is), melynek megfelelő igénybevételére az adott ügy lehetőségeihez mérten, hatékony segítséget tudunk nyújtani a hozzánk forduló Ügyfeleknek.

Ha jogszabálysértő módon kötelezték illetékfizetésre, abban az esetben forduljon bátran irodánkhoz.