JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Környezetvédelmi termékdíj

Az utóbbi idők egyik legtöbbet emlegetett adóneme a környezetvédelmi termékdíj. Annak ellenére, hogy a róla szóló jogszabály jó ideje hatályban van, az adóhatóság (vámhatóság) csak az utóbbi időben kezdett jelentős megállapításokkal záruló ellenőrzéseket folytatni az érintett adózói körnél.

A környezetvédelmi termékdíj kiemelt szerepe ellenére igen kevesen vannak tisztában azzal, hogy esetükben szükséges-e ezzel az adónemmel foglalkozni, kell-e tartaniuk egy esetleges vámhatósági ellenőrzéstől.

A termékdíj ellenőrzések eddigi tapasztalatai azt mutatták, hogy az adózók pusztán a termékdíj megfizetést tekintik adókötelezettségnek. Ezzel szemben az adókötelezettségek nem kizárólag a fizetésre vonatkoznak. Adókötelezettségek részét képezi a bejelentési, a bevallási, a nyilvántartási és a számlázással összefüggő kötelezettségek is.

A vámhatóság az eddigi ellenőrzések során igyekezett a mulasztások súlyos szankcionálása helyett az adózókat a jogkövető magatartás irányába terelni. Az idő múlásával azonban egyre nagyobb számban került sor olyan ellenőrzésekre, melyek már termékdíj hiány megállapításával, illetve annak jogkövetkezményeként jelentős összegű bírság kiszabásával zárultak.

Kiket érintenek a termékdíjjal kapcsolatos adókötelezettségek?

Egyértelműen és a köztudatban is elterjedt a csomagolással foglalkozók kötelezettsége. Csomagolnak az áruk kiskereskedelmi forgalmában, amikor a vevőnek átadják a terméket, pl: a húsboltban, a virágboltban, esetleg a gyógyszertárban, és csomagolás történik, amikor palackozzák a gyárban a sört, az ásványvizet és egyéb terméket.

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy lehetőség van mentesülni a fentiekben felsorolt kötelezettségek alól abban az esetben, ha a csomagolóeszköz gyártója átvállalja a számlán a csomagolás termékdíját. Ugyanakkor, akinek nem keletkezik kötelezettsége nem is tűntetheti fel a jogszabályban meghatározott szövegű záradékot, mert azzal egy esetleges jogtalan visszaigénylést tenne lehetővé.

A rendkívül összetett szabályozás nemcsak az adózók tévedésének, hanem a jogalkalmazó (vámhatóság) téves jogszabály értelmezésének is táptalaja lehet. Az igénybe vehető jogorvoslatoknak éppen ezért kiemelt jelentősége van.

Amennyiben a termékdíj ellenőrzés során élni kíván a jogorvoslat jogával és ehhez jogi képviseletre van szűksége, akkor abban az esetben keressen minket bizalommal.