JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Végelszámolás és APEH ellenőrzés

2010-08-30 21:43 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóellenőrzés

A gazdasági válság elsődleges főszereplői a különböző formában működő gazdasági társaságok. Számtalan cég jutott el az elmúlt időszakban a fizetésképtelenség határára és hozta meg - vagy hozták meg vele szemben - a legnehezebb döntést, befejezzük nincs tovább. Amennyiben a társaság vagyona fedezi a tartozásokat végelszámolásról, amennyiben nem akkor lehetőség van a társaság megszűntetésére felszámolási eljárás keretében. A társaság megszüntetéséről azonban az adóhatóság sem kíván lemaradni, és egy adóellenőrzéssel járul hozzá az ilyenkor szükséges eljáráshoz. Az APEH ezen esetben végzett ellenőrzésére azonban nem a szokásos szabályok vonatkoznak.

A jogalkotó - a végelszámolás esetén - lehetőséget ad arra, hogy igen rövid időn belül 120 nap alatt egyszerűsített végelszámolás keretében megszűntethető legyen a társaság. Tekintettel a fenti rövid határidőre az adóhatóság is „gyorsított eljárás" keretében foglalkozik az ilyen cégekkel. Ez a gyorsított APEH ellenőrzés mind az adózó, mind az adóhatóság részére nagy odafigyelést igényel a következők miatt.

Már maga az ellenőrzés határideje 60 nap, mely egyszerűsített végelszámolás esetén 45 napra csökken. Az ellenőrzést követően az adózót megillető első jogorvoslati lehetőség az, hogy a megállapításokat tartalmazó jegyzőkönyvre észrevételt terjeszt elő. Végelszámolás adóellenőrzése során azonban erre nincs lehetőség! Tehát ilyen esetben kiemelkedő szerepe van a fellebbezésnek, mint egyetlen rendes jogorvoslati módnak.

A jegyzőkönyv kiadását követően a szokásos 60 nap helyett 30 napon belül kell a határozatot kiadni, mellyel szemben lehetőség van a fellebbezés előterjesztésére. Ezt a fellebbezést azonban az átlagos adóellenőrzések esetén szokásos 15, illetve 30 nap helyett mindössze 8 napon belül lehet előterjeszteni, melyet a szokásosnál rövidebb idő - 5 nap alatt - terjesztenek a másodfokú adóhatóság elé.

A fentiekből látszik, hogy a végelszámolás esetén mind az adózó, mind pedig az adóhatóság részére igen rövid idő áll a rendelkezésére, hogy megtegye a szükséges lépéseket. Az adózó ráadásul elveszti ezen fajta APEH ellenőrzések során a jogot arra, hogy észrevételt tehessen az adóellenőrzés során tett jegyzőkönyvi megállapításokra.

A rendkívül rövid határidővel megírt fellebbezést követően a másodfokú adóhatóság ugyanolyan jogokkal rendelkezik, mint minden más egyéb esetben az elbírálás határidejét kivéve, mely ebben az esetben 15 nap ( egyéb esetben 60 nap). A végelszámolás során 2010-ig hatályban volt szabályozás szerint ugyanis nem volt lehetőség új eljárásra utasítani, tehát alapesetben vagy helyben hagyta az elsőfokú határozatot, vagy megváltoztatta (pl.: adózó javára), vagy egyszerűen megsemmisítette és törölte a megállapításokat. A 2011-től hatályos szabályozás szerint a másodfokú adóhatóság akár meg is semmisítheti és új eljárásra utasíthatja az elsőfokú adóhatóságot.

A fentiek alapján látható, hogy a végelszámolás során végzett adóellenőrzés során különös jelentősége van a szakszerű jogi képviseletnek, tekintettel arra, hogy a jogorvoslatra korlátozott módon és rövid határidővel van csak lehetőség. Amennyiben tehát végelszámolás alatt adóellenőrzést kapott és már határozata is van, sürgősen keresse meg irodánkat!

Az oldal tartalma ismeretterjesztő célokat szolgál, a felhasználásból eredő károkért felelősséget nem vállalunk!