JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Ideiglenes biztosítási intézkedés az adóellenőrzés megkezdésekor

2023-11-09 09:58 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóellenőrzés

Az adóhatóság könnyen nehéz helyzetbe hozhatja az adóellenőrzés alá vont adózót, ha már a nav ellenőrzés megkezdésével - a megbízólevél átadásával - egyidejűleg ideiglenes biztosítási intézkedés keretében pénzkövetelés biztosítását rendeli el végzésében.

A jogszabály lehetőséget biztosít arra, hogy az adóellenőrzés jogerős (végleges) befejezését megelőzően, a várható megállapításokat biztosítsa az adóhatóság.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az adóhatóság végrehajtói megjelennek a társaság székhelyén és kézbesítik az ideiglenes biztosítási intézkedést elrendelő végzést, ezzel egyidejűleg a vállalkozás bankszámláin zárolják a nav ellenőrzés során várható adóhiány és számtalan esetben az adóbírság összegét, intézkednek az adózó egyéb vagyontárgyainak, követelésinek lefoglalása iránt, amely a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gépjárművek törzskönyvét/forgalmi engedélyét foglalják le, a bankszámlát a biztosítandó összeg erejéig zárolják, a kiállított számlák vevőit megkeresi az adóhatóság és felhívja a vevőt, hogy a számla ellenértékét kizárólag a NAV végrehajtói letéti számlájára fizetheti meg.

A fenti eljárási cselekmények gyakorlatilag azt jelentik, hogy amíg a biztosítandó összeg nem kerül letétbe, illetve más módon lefoglalásra, addig a társaság működőképessége veszélybe kerül, ugyanis pénzeszközök hiányában a működés ellehetetlenülhet.

Mi a megoldás ilyen esetben?

Elsődlegesen az ideiglenes biztosítási intézkedést elrendelő végzéssel szemben 15 napon belül fellebbezést lehet bejelenteni, melynek eredményeképpen a jogszabálysértő ideiglenes biztosítási intézkedést elrendelő végzést akár saját hatáskörben is visszavonhatja az elsőfokú adóhatóság, vagy ennek hiányában a másodfokú adóhatóság dönt a kérdésben. Amennyiben a másodfokú adóhatóság helyben hagyja az elsőfokú végzést, abban az esetben megnyílik a lehetőség a bírósági felülvizsgálatra.

Irodánk közreműködése alapján már került sor arra, hogy visszavonják a jogsértő döntést, illetve arra vonatkozóan is rendelkezünk precedenssel, amikor a bíróság tett pontot az adóhatóság jogsértő eljárásra.

Természetesen nem minden esetben eredményes a jogorvoslat, ezért adott esetben élni lehet a jogszabály által szabályozott lehetőségekkel is (pl.: kifizetés engedélyezése a zárolt számláról)

Amennyiben a társaságánál adóellenőrzést, illetve ideiglenesen biztosítási intézkedést rendeltek el, keressen mihamarabb a szükséges intézkedések megtétele érdekében.