JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

A számlák hitelességének vizsgálata, azaz fiktív számlák az adóellenőrzés során

2024-03-13 10:36 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóellenőrzés

Az általános forgalmi adó (ÁFA) ellenőrzését jelentik a NAV ellenőrzések döntő többségét. Ezen adóellenőrzéseket rendszerint megelőzi egy jogkövetési vizsgálat, melynek során az adóhatóság bekéri a vizsgált időszak során, vagy megelőzően meghatározott partnerrel kötött szerződéseket, egyéb iratokat, illetve nyilatkoztatja az ellenőrzés alá vont adózó képviselőjét. A jogkövetési vizsgálat során készült jegyzőkönyv rögzíti a feltárt tényeket és körülményeket, melyeket az esetleges adóellenőrzés során felhasználhat.

 

Mely körülményeket vizsgálja az adóellenőrzés során a NAV?

 

Az Áfa tv. előírásai alapján az előzetesen felszámított általános forgalmi adó levonásba helyezésének együttesen megkívánt tartalmi feltételei közé tartozik egyebek mellett, hogy:

 

- a számlát valós adóalany állítsa ki,

 

- a számlát az azon feltüntetett felek között végbement valós gazdasági eseményről állítsák ki,

 

- és a számlának minden, az Áfa tv. által előírt kötelező adattartalom körébe tartozó adata helytálló legyen.

 

Az alakilag a jogszabályi előírásoknak megfelelő számla csak abban az esetben jogosítja a számlabefogadó adóalanyt adólevonásra, ha az tartalmilag hiteles, annak minden adata valós és helytálló, valamint ha az adóalany a számlán feltüntetett terméket adóköteles termékértékesítése érdekében használja, vagy egyéb módon hasznosítja.

 

Alapvetés, hogy az előzetesen felszámított általános forgalmi adó levonásának a joga kizárólag valós ügylethez, tényleges teljesítéshez kapcsolódhat. Az adólevonás teljesítésének feltétele tehát az olyan termékértékesítés, vagy szolgáltatásnyújtás, amelyről alakilag és tartalmilag hiteles, megbízható, és helytálló adatokat tartalmazó számlát állítanak ki.

 

Az adólevonási jogosultság gyakorlása szempontjából a számla akkor tekinthető hiteles bizonylatnak, ha:

 

- annak minden adata helytálló,

 

- a számlában feltüntetett gazdasági esemény a valóságban is a számla szerinti felek között, a számlában feltüntetett időben, módon és tartalommal ment végbe,

 

- a gazdasági esemény nem adóelkerülési célt szolgált.

 

Mikor minősül fiktívnek a számla?

 

Ha a számla formailag megfelel a törvényi követelményeknek, azonban valótlan adatot tartalmaz az általa dokumentált gazdasági eseményre és/vagy az abban érintett felekre vonatkozóan, úgy a számla fiktívnek, vagyis tartalmilag hiteltelennek minősül.