JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

2023-as ellenőrzési terv

2023-03-10 13:11 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóellenőrzés

Az állami adóhatóság (NAV) ismét nyilvánosságra hozta az adóellenőrzési idei feladatairól, az ellenőrzés irányáról, az érintett ágazatokról, tevékenységi körökről szóló tájékoztatását.

Az ellenőrzési terv ismételten olyan területeket jelöl meg az adott év kiemelt feladatai között, melyeken már évek óta megállapítással zárulnak az adóhatósági ellenőrzések.

Így idén sem hat az újdonság varázsával, hogy a jelentős foglakoztatotti létszámmal rendelkező takarító és őrző - védő szolgáltatást végző vállalkozások szerepelnek az ellenőrzési tervben, sláger téma az építőipari vállalkozások vizsgálata is, továbbá az informatikai és ügyviteli szolgáltatást, tanácsadást nyújtók ellenőrzése. Évek óta szerepelnek a listában a zöldség- gyümölcs kereskedők.

A gazdasági folyamatok indokolttá tették az élelmiszeripari vállalkozások, elsősorban árstopos termékekkel kereskedők, gyártók ellenőrzését.

Továbbra is az ellenőrzés célkeresztjében vannak a (használt) gépjármű- és gépjármű alkatrész kereskedelmi, valamint gépjárműjavítási tevékenységet végzők.

Célkeresztbe kerültek a klíma értékesítéssel, szereléssel foglalkozók, a filmgyártól, textil kereskedők, távol-keleti árukkal kereskedők, étrendkiegészítők, immunanerősítőket (elsősorban világhálón értékesítők) ellenőrzése.

A NAV 2023-ra vonatkozó ellenőrzési terve hangsúlyosan hivatkozik az adóhatóság rendelkezésére álló adatállományra (EKÁER, online számla és pénztárgép adatok), de különösen a nemzetközi automatikus információcsere keretében beérkezett (pl. osztalék, kamat, hozam) adatok hasznosítására, mely sok esetben a Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretében részvény juttatásban részesülő magánszemélyek számára jelzés értékű.

A gyakorlatot nézve az adóhatóság tömegesen folytatja le jogkövetési vizsgálatokat, mely abból a szempontból kedvező, hogy a vizsgálat nem adófizetési kötelezettség megállapításával zárul, lehetőséget adva az esetleges „hibák" orvoslására. Igazából a jogkövetési vizsgálatról szóló értesítés az, mely döntési helyzetbe kényszeríti az adózót, hiszen ezen vizsgálat eredménye dönt az adóellenőrzés elrendeléséről, nem pedig az, hogy az vállalkozás tevékenységi köre szerepel-e az ellenőrzési tervben.

Újdonságot is tartalmaz a 2023-as ellenőrzési terv, mert nem általánosságban hívja fel a figyelmet az adóhatóság jogérvényesítő képességére, hanem hivatkozik az (ideiglenes) biztosítási intézkedés alkalmazására is, az adóellenőrzések elrendelésén túl.

Az ideiglenes biztosítási intézkedés azt jelenti, hogy az adóhatóság nem várja meg az ellenőrzés lefolytatását (min 90 nap - max 365 nap), illetve a hatósági eljárás(ok) és fellebbezés (60 nap + 30 nap + 60 nap) időtartamát, hanem akár az ellenőrzés megkezdésének napján „végrehajtás alá vonja" a várható megállapításokat.

Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eszközöket jegyzőkönyvben (helybenhagyással) lefoglalja, a kiállított számlák alapján fennálló követeléseket lefoglalja, a bankszámlát zárolja.

Teszi ezt annak ellenére, hogy ezen cselekmények gyakorlatilag ellehetetlenítik az érintett társaság működését, mellyel éppen a későbbi esetleges önkéntes teljesítést hiúsítják meg, mely ellentétes a jogalkotó céljával.

Összességében azt lehet mondani, hogy megszokott szereplőkön kívül számos új ágazat, tevékenységi kör is ellenőrzés alá kerül a 2023-as évben, illetve ezen ellenőrzés során az adóhatóság - az idei ellenőrzések során eddig tapasztaltak alapján - bátran él a pénzkövetelések biztosítására szolgáló (ideiglenes) biztosítási intézkedés eszközével