JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Az eljáró adóhatóság illetékessége

2022-11-25 13:07 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóellenőrzés

Számtalan esetben merül fel az adóellenőrzéssel vagy jogkövetési vizsgálattal sújtott ügyfelek körében, hogy az éppen eljáró adóhatóság "rosszindulatú" mert budapesti, vagy éppen mert vidéki, ezért arra az elhatározásra jut, hogy áthelyezi a székhelyét annak az adóhatóságnak a területére, melyről azt gondolja, hogy kedvezőbb eredményt várhat az eljárásától.

Van-e alapja ezeknek a feltevéseknek, érdemes-e "jó hírű" vagy éppen leterhelt adóhatóságok illetékességi területére "költözni"...?

A válasz egyértelműen nem.

Az általános illetékességi szabályok alapján az az adóigazgatóság jár el az adóellenőrzés vagy jogkövetési vizsgálat során, melynek a területén az adózó székhelye van.

Számtalan esetben fordul elő az is, hogy adóellenőrzés vagy éppen a jogkövetési vizsgálat során dönt a székhely áthelyezéséről az adózó, azonban a jogszabály egyértelmű rendelkezése értelmében a megkezdett ellenőrzés befejezésére az ellenőrzést megkezdő adóigazgatóság jogosult.

A jogszabály lehetőséget biztosít az adóhatóságnak arra is, hogy illetékességi területen kívül is végezzen ellenőrzési tevékenységet, melyre a felettes szerv adott ügyre vonatkozó engedélyével kerülhet sor. Természetesen ilyen esetben a határozat meghozatalára is ennél az adóigazgatóságnál fog sor kerülni.

Nincs értelme tehát illetékességet váltani székhely áthelyezésvel, mert - utóbbi időben egyre többször, lassan már jellemzően - nem is az illetékes adóhatóság jár el, hanem vezetői engedéllyel egy, az illetékességi területén kívül eljáró adóhatóság.

A gyakorlatban azt látjuk, hogy a budapesti ügyfeleket nem a pesti adóhatóságok ellenőrzik, hanem jellemzően vidéki székhelyű adóhatóságok, ezzel szemben a vidéki ügyfeleket pedig adott esetben a budapesti székhelyű adóhatóságok.