JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Az ismételt ellenőrzés

2022-09-28 13:02 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóellenőrzés

Az ellenőrzéssel lezárt időszak vonatkozásában, főszabály szerint nincs lehetőség már adóellenőrzést végezni. Ezt a szabályt töri át az ismételt ellenőrzés lehetősége.

A jogszabály négy esetben teszi lehetővé az adóellenőrzés lefolytatását ellenőrzéssel lezárt időszak vonatkozásában.

Egyrészről abban az esetben, amikor a korábbi NAV ellenőrzés megállapításainak végrehajtását vizsgálja, másrészről adózó kérelmére is sor kerülhet ismételt ellenőrzésre, abban az esetben, amikor olyan új tény, körülmény merül fel, melyről adózó nem tudott és jóhiszemű eljárás esetén nem is tudhatott és ez az új tény, körülmény a korábbi megállapítás megváltoztatását eredményezné.

Az adózók szempontjából ez egy "rendkívüli jogorvoslati" lehetőség, abban az esetben, amikor nem a jogszabályértelmezés esetleges eltérése a jogorvoslat oka, hanem az, hogy olyan új tény, adat birtokába kerül utólag az adózó, amely alkalmas a korábbi megállapítás felülírására. Egy korlátja van ezen eljárásnak, mégpedig az elévülés, ugyanis a NAV csak elévülési időn belül tud ellenőrzés lefolytatni. Természetesen ennek is van egy speciális esete, amikor elévülési időn túl is lehetőség van ismételt ellenőrzést elvégezni, melyet az Art. 202.§ (2) bekezdése határoz meg.

Lehetőség van ismételt ellenőrzésre olyan nav vizsgálat, adóellenőrzés esetén is, amikor annak eredményeként ellátási jogosultság keletkezne.

A leggyakoribb formája az ismételt ellenőrzésnek a felülellenőrzés. A felülellenőrzés olyan ismételt ellenőrzés, mely az adózó akaratátől függetlenül, tehát nem a kérelmére, hanem hivatalból indul, hasonlóan a jogkövetési vizsgálathoz.

Amennyiben ismételt ellenőrzéssel kapcsolatos ügye van, vagy szeretni ilyen eljárást kezdeményezni, akkor keresse irodánkat bizalommal.