JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Jogkövetési vizsgálat

2022-08-31 13:00 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Jogesetek

Az állami adóhatóság (NAV) leggyakrabban jogkövetési vizsgálatokat folytat le az adózók széles körénél. A jogkövetési vizsgálatok hatalmas számához képest, ami több mint 130.000 db (!), az adóellenőrzések száma sokkal kisebb, évente több mint 8000 db. A jogkövetési vizsgálatok lefolytatása, annak eredménye és megállapításai jelentős részben meghatározzák azt, hogy a jogkövetési vizsgálat alanyának számolnia kell-e adóellenőrzéssel is.

A jogkövetési vizsgálat alanya lehet magánszemély, illetve gazdasági társaság, alapítvány, egyéb adózók. Sokszor felkészültségük, illetve annak hiánya eredményezi azt, hogy az adóhatóság elrendeli az adóellenőrzést. Az adóhatóság a jogkövetési vizsgálat megkezdésekor értesítést küld, illetve megbízólevelet, mely alapján tájékoztatja az adózót arról, mely adónemben, és milyen időszak vonatkozásában kíván vizsgálatot végezni.

Mind a jogkövetési vizsgálat, mind az adóellenőrzés a gyakorlatban elsősorban "iratellenőrzést" jelent, tehát az adóhatóság a magánszemély, vagy vállalkozás vizsgált időszaki iratait kéri be. Ez az első pont ahol nagyot lehet hibázni, hiszen az iratok hiánya, már önmagában indok lehet az ellenőrzés elrendelésére.

Az iratok vizsgálatán kívül, nyilatkozatot szokott kérni az adózótól a revizor, ez ismét egy olyan pont, amely meghatározó jelentőségű a későbbi esetleges adóellenőrzés szempontjából. Egyrészt abban a kérdésben kell dönteni, hogy kíván-e valaki nyilatkozatot tenni, mert ha igen, akkor azt "kőbe vésettnek" kell tekinteni.

Lehetősége van az adóhatóságnak kapcsolódó vizsgálatot végezni partnereinknél, mely a bizonyíték gyűjtés legoptimálisabb terepe, ezért sokszor él ezzel a lehetőséggel az adóhatóság.

A fentiek alapján látható, hogy nem érdemes fél vállról venni a jogkövetési vizsgálatokat. Ha elindult a vizsgálat, illetve ha félünk attól, hogy "megtalál" az adóhatóság, érdemes irodánkat megkeresni, mely új szolgáltatás keretében felkészíti a jogkövetési vizsgálat buktatóira, illetve hasznos tanácsokkal látjuk el.

Amennyiben igényli ezen szolgáltatásunkat, akkor keresse fel a www.jogkovetesivizsgalat.hu oldalt és keressen minket bizalommal!