JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

ELF BAR - adókötelezettségek és jogkövetkezmények

2022-06-12 12:58 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Vám és jövedéki ügyek

Hirtelen a figyelem középpontjába került az ELF BAR márkájú termék, mely főleg a tinédzserek körében arat osztatlan sikert a szülők és a pedagógusok legnagyobb bánatára. Cikkek sora jelenik meg, mely a veszélyekre (jellemzően egészségügyi) hívja fel a figyelmet. Azonban ezen el nem hanyagolható problémák mellett nem szabad elfelejtkezni arról, hogy az adóhatóság célkeresztjébe is belekerült az „elektromos cigaretták" ezen új generációja.

Az eddigi ellenőrzési tapasztalatok alapján az alábbi adózási veszélyek is leselkednek a fenti termék birtokosaira: Az egyik jellemző termék a ELF BAR 1500 elnevezésű, 4,8 ml töltőfolyadékkal ellátott elektromos cigaretta. Ezek a termékeket jellemző módon webshopon keresztül Szlovákiából vásárolják adózatlanul, majd egymás között is értékesítik a meglepően fiatal korosztály tagjai.

A jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) 3. § (1) bekezdés 44. pont e) alpontja értelmében szabálytalanságnak minősül, ha az adózatlan jövedéki terméket adóraktáron kívül birtokolják.

A Jöt. 7. § (1) bekezdésének a) pontja alapján adófizetési kötelezettség keletkezik a jövedéki termék szabadforgalomba bocsátásával, a szabadforgalomba bocsátás időpontjában.

A Jöt. 8. § (1) bekezdésének oc) pontja értelmében adófizetési kötelezettség terheli a 3. § (1) bekezdés 44. pont e) alpontjában meghatározott szabálytalanság esetében a jövedéki termék birtokosát és minden olyan személyt, aki a szabálytalan tárolásban részt vesz.

Tehát a jogszabály értelmében a külföldről származó Magyarországon adózatlannak minősülő fenti termék birtoklása, illetve szabálytalan tárolása adófizetési kötelezettséget generál.

A jogszabály tételesen meghatározza a jövedéki adó hatálya alá tartozó termékeket: A Jöt. 3. § (1) bekezdés 29. pontja értelmében az energiatermék, a sör, a csendes és habzóbor, az egyéb csendes és habzó erjesztett ital, a köztes alkoholtermék, az alkoholtermék és a dohánygyártmány jövedéki terméknek minősül.

A Jöt. 3. (4) bekezdés 2. pontja értelmében a Jöt. alkalmazása szempontjából dohánygyártmány a cigaretta, a szivar, szivarka, a finomra vágott fogyasztási dohány, az egyéb fogyasztási dohány, a füst nélküli dohánytermék, a töltőfolyadék, az új dohánytermék-kategóriák és a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termék, kivéve a kizárólag gyógyászati célra használt, gyógyhatású anyagot tartalmazó terméket, amely nem tartalmaz dohányt és a külön jogszabályban meghatározott hatóság által kiadott hatályos forgalomba hozatali engedéllyel rendelkezik.

A Jöt. 3. (4) bekezdés 13. pontja értelmében a töltőfolyadék olyan folyadék, amelyet az elektronikus cigarettába vagy a dohányzást imitáló elektronikus eszközbe a gyártási folyamat során töltenek be, ideértve az elektronikus cigaretta vagy a dohányzást imitáló elektronikus eszköz utántöltésére, többszöri használatára szolgáló folyadékot is.

Fentiek értelmében tehát ELF BAR 1500 elnevezésű, 4,8 ml-es töltőfolyadékkal ellátott elektromos cigaretta dohánygyártmány jövedéki terméknek minősül.

Milyen következményei vannak ezen termék birtoklásának:   Jövedéki bírság, melynek mértéke a központi költségvetésnek okozott vagyoni hátrány mértékének kétszeresétől ötszöröséig terjedő összeg, de legalább 30 ezer forint.

A központi költségvetésnek okozott vagyoni hátrány jelen esetben két adónemből tevődik össze: jövedéki adó és általános forgalmi adó.

A jövedéki adó mértéke: A Jöt. 145. § (1) bekezdés db) pontja értelmében a töltőfolyadék jövedéki adója 2021. április 1-jétől 30 forint milliliterenként.

Tehát ha egy doboznyi (10 db) kerül lefoglalásra, akkor annak a jövedéki adó mértéke 1.440 Ft. Az áfa meghatározása: mivel ezt a terméket nem forgalmazzák jogszerűen Magyarországon, ezért a töltőfolyadékok kiskereskedelmi eladási árait a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága honlapján (www.sztfh.hu) található „nyilvántartások", „árak közzététele" menüpont, „dohánygyártmány kiskereskedelmi eladási árak listája" dokumentumban szereplők szerint kell megállapítani, mely szerint ez 1.200 forint a fentihez leginkább hasonlító termék (10 ml-es termék) esetében.

Az áfa mértéke tehát 10 db ELF BAR esetén 2.551 Ft. A 10 db ELF BAR birtoklása 3.991 FT vagyoni hátrányt okoz a költségvetésnek, tehát a jövedéki bírság abszolút minimuma 30.000 FT kerülhet kiszabásra jelen esetben.

Abba beelgondolni is rossz, ha nagyobb tételek kerülnek lefoglalásra pl. 10 doboz azaz 100 db, ebben az esetben a bírság mértéke 79.820 Ft tól 199.550 Ft-ig is terjedhet.