JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Társadalombiztosítási határozatokkal szemben érvényesíthető jogorvoslati lehetőségek

2010-09-21 12:53 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Nyugdíj és TB ügyek

Rendkívül széles a társadalombiztosítási ellátások köre ennek, ezért ennek és az igénylők igen magas számának megfelelően igen sok és sokféle határozat születik ezen ügyekben.

Leggyakrabban azonban a nyugdíj, illetve nyugdíjszerű ellátásokkal kapcsolatos jogorvoslatra kap megbízást irodánk. Ebből a körből is kiemelkedik a nyugdíj-, az árvaellátást, özvegyi nyugdíjat megállapító határozatokkal szembeni jogorvoslat során történő képviselet.

Alapvető jogorvoslati lehetőség a fenti ügykörben kiadott határozatokkal szemben a fellebbezés, melyet a határozatban megjelölt határidőn belül van lehetőség benyújtani. A fellebbezés alapján a II. fokú társadalombiztosítási szerv felülvizsgálja az I. fokú határozatot, majd ennek eredményeként határozatot hoz. A határozat lehet helybenhagyó, megváltoztató, megsemmisítő és a megsemmisítés mellett új eljárásra utasító. A II. fokú határozattal szemben lehetőség van bírósági felülvizsgálatot kezdeményezni, melyre hatáskörrel a munkaügyi bíróság rendelkeznek. A bírósági felülvizsgálat során - jogszabálysértés esetén - lehetőség van akár a határozat megváltoztatására, vagy akár a megsemmisítés mellett új eljárásra utasításra.

A bíróság határozatával szemben nincsen lehetőség fellebbezésre, de kezdeményezni lehet a Legfelsőbb Bíróságnál az ítélet felülvizsgálatát. Fontos, hogy a Legfelsőbb Bíróság előtt kötelező a jogi képviselet.

Amennyiben a fenti jogorvoslati lehetőségeket ügyvédi közreműködéssel kívánja igénybe venni, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Az oldal tartalma ismeretterjesztő célokat szolgál, a felhasználásból eredő károkért felelősséget nem vállalunk!