JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Adózók helyzetét könnyítő rendelkezések a koronavírus járványra tekintettel II.

2020-04-24 12:54 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóeljárási ügyek

Adózói minősítések

A vállalkozásokat - különösen az áfa fizetésre kötelezett adóalanyokat - az adóhatóság negyedévente minősíti. Ennek során megbízható, de akár kockázatos besorolásba is kerülhet az adóalany, mely kihatással van egy adóellenőrzés során kiszabható mulasztási bírság, adóbírság összegére, de akár az áfa kiutalás határidejére is.

Ugyanakkor könnyű a kedvező besorolás elvesztése, különösen akkor, ha adótartozás miatt végrehajtás indul az adott adózóval szemben. Mindezekre tekintettel a vészhelyzet idejére a minősítés szabályai is megengedőbbek, elkerülendő azt, hogy a megbízható adózók a járvánnyal összefüggésben elveszítsék a kedvező besorolásukat.

A 140/2020 (IV.21.) Korm. rendelet szerint a veszélyhelyzet ideje alatt végzett és az azt követő minősítés alapján az adózó megbízható adózói minősítése nem szüntethető meg a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő harminc napon belül esedékes adókötelezettség megsértése miatt a terhére megállapított adókülönbözetre való hivatkozással.

Magyarán mondva a veszélyhelyzet, illetve annak megszűnését követő negyedévben végzett minősítés során nem lehet azért megszűntetni a megbízható adózói minősítést, mert az adott adózó a veszélyhelyzet alatt, vagy azt követő 30 napon belüli időszakban az esedékes adókötelezettségét - pl.: nem adja be adóbevallását és adóellenőrzés során adókülönbözetet állapítanak meg - elmulasztja. Egyértelmű a jogszabály rendelkezése, mely szerint - a minősítés vonatkozásában - mentesülést biztosít a bevallási kötelezettséget elmulasztok részére.

A kormányrendelet azonban az adótartozással rendelkező és végrehajtás alá vont megbízható minősítésű adózók helyzetét is rendezi a minősítés szempontjából: A veszélyhelyzet ideje alatt végzett és a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napot magában foglaló negyedévet követő minősítés alapján az adózó megbízható adózói minősítése nem szüntethető meg a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő harminc napon belül megindított végrehajtási eljárásra való hivatkozással, továbbá az Art. 153. § (1) bekezdés e) és i) pontja szerinti feltételek hiánya miatt.

Tehát amennyiben a veszélyhelyzet során vagy azt követő 30 napban végrehajtást indítanak a megbízható adóssal szemben, az nem ad alapot a megbízható adózói minősítés „elvételére" a veszélyhelyzet és annak megszűnését követő 30. napot érintő negyedévet követő minősítés során.

További rendelkezés szerint a minősítés során nem kell megfelelni annak a feltételnek sem, hogy nem lehet 500.000 Ft-ot meghaladó tartozása az adózónak, illetve nem feltétele a tárgyévre vonatkozó adóteljesítmény „pozitívítása" sem.

Végezetül az adóellenőrzések eredményének figyelembevételét is mellőzi, amikor úgy rendelkezik, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt végzett és az azt követő minősítés során az állami adó- és vámhatóság az Art. 157. § (1) bekezdés f) pontja szerinti feltételek vizsgálata során figyelmen kívül hagyja a veszélyhelyzet ideje alatt vagy az azt követő harminc napon belül esedékes adókötelezettség megsértése miatt az adózó terhére megállapított adókülönbözetet.

A hivatkozott jogszabály arról szól, hogy az elmúlt öt évben terhére megállapított adókülönbözet - figyelembe véve a javára megállapított adókülönbözetet - nem haladhatja meg a tárgyévi adóteljesítmény 70%-át. Ezen számítás során tehát nem kell figyelembe venni azon adókülönbözeteket, melyek a veszélyhelyzet és az azt követő 30 napon belül esedékes adókötelezettség (bevallás) megsértése miatt kerül megállapításra.

Rövidebb áfa kiutalási határidők

Bár jogszabályi alapja nincs, a kormányzat azzal a kéréssel fordult a NAV-hoz, hogy az adózók jelentős részét kitevő kis- és közepes vállalkozásokat támogassa azzal is, hogy a jogosan járó áfa összegét az általános szabályokkal szemben nem 75 napon belül, hanem 30 napon belül kapják meg az adózók, illetve a megbízható minősítésű adózó esetében ez a határidő 30 napról 20 napra rövidüljön.

A megbízható minősítés előnye az áfa kiutalási határidő szempontjából teljesen egyértelmű, ezért volt szükség annak megőrzése érdekében a fentebb magyarázott rendelkezések bevezetése.

A kockázatos besorolású adózók ebben a helyzetben sem számíthatnak segítségre. Sőt ebben a helyzetben is azonnali ellenőrzésre és a jogkövetkezmények megállapítására számíthatnak minősítéstől függetlenül azok az adózók akik jogosulatlanul kívánnak áfát visszaigényelni.

Ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy mely esetekben jogosulatlan a visszaigénylés, mindig az adott - akár jogorvoslattal, észrevétel és fellebbezés igénybevételével megállapított - tényállás alapján lehet csak megállapítani, az elsőfokú adóhatóság igyekezete ellenére. Tehát aki ellenőrzést kap változatlanul élhet/éljen a jogorvoslat jogával!