JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Adózók helyzetét könnyítő rendelkezések a koronavírus járványra tekintettel I.

2020-04-23 14:57 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóeljárási ügyek

A végrehajtási eljárás és fizetési könnyítés, mérséklés eltérő szabályai a veszélyhelyzet idején

Végrehajtási eljárás

A veszélyhelyzet kihirdetését követő egyik első rendelkezése volt a kormánynak az, hogy szabályozta az adóhatóság előtt folyamatban lévő végrehajtási eljárásokat.

A kormányrendelet szerint ezen végrehajtási eljárások szünetelnek. A szünetelés kezdő napja a kihirdetést követő nap, azaz 2020. március 24., ezzel egyidejűleg a kibocsátott inkasszók visszavonásra, a jövedelemletiltások felfüggesztésre kerülnek.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy ezen időponttól a jogszabály értelmében a végrehajtáshoz való jog elévülése is nyugszik a szünetelés végső határidejéig, azaz a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig, tehát ezzel a most még nem ismert időtartammal - gyakorlatilag - meghosszabbodik a végrehajtási jog elévülési ideje, azaz jelen esetben 4 év + hat hónapig tartó elévülési idő hosszabbodik.

Fizetési könnyítés

Az eddigi nyitva álló lehetőségeken - fizetési halasztás, részletfizetés, automatikus részletfizetés - kívül újabb, jelentős könnyítésekre ad lehetőséget az arra rászorulóknak a jogalkotó: a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig előterjesztett kérelmére az adóhatóságnál nyilvántartott, legfeljebb öt millió forint összegű adóra, egy alkalommal, legfeljebb hat havi pótlékmentes fizetési halasztást vagy legfeljebb tizenkét havi pótlékmentes részletfizetést engedélyez, ha a kérelmező a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolja vagy valószínűsíti, hogy a fizetési nehézség a veszélyhelyzetre vezethető vissza.

Tehát a fizetési könnyítés olyan önálló módozatairól rendelkeztek, melyek igénybevételének egyetlen feltétele van, mégpedig az, hogy a fizetési nehézség a koronavírus járvánnyal áll okozati összefüggésben.

A vírus okozta járvány, de elsődlegesen annak megfékezésére hozott rendelkezések jelentős hatást gyakoroltak a gazdasági életre. A vállalkozások a bevételek jelentős csökkenését, illetve egyes ágazatokban annak teljes elmaradását tapasztalták. Ezek a vállalkozások különböző módon tudnak majd visszatérni a „régi kerékvágásba", van aki abban bízik, hogy néhány hónap elteltével képes lesz bevételszerző tevékenyég folytatására, mások viszont jelenleg is tudják folytatják tevékenységüket, de a bevételek elmaradnak a szokásos mértékűtől. Akik jelenleg nem tudják tevékenységüket folytatni, de bíznak a későbbi folytatásban, azoknak a fizetési halasztás igénybevétele javasolt, akik jelenleg is tudják folytatni a tevékenységüket, de jelentősen kisebb bevételt érnek el mint a járvány előtt, azoknak a részletfizetési lehetőség választása a javasolt.

Fontos tudni, hogy ezen szabályok elsősorban a vállalkozások védelmét szolgálják, de a magánszemélyek egy része is igénybe veheti a kedvezményeket, ezen körbe tartozik az adó megfizetésére kötelezett személyek (örökösök, Bt. tartozásáért helyt állni köteles beltagok)

Vannak ugyanakkor olyan ágazatok, akiket a teljes ellehetetlenülés fenyeget - turizmus, vendéglátás, rendezvényszervezés stb. - esetükben valószínűleg sem a fizetési halasztás, sem pedig a részletfizetés nem nyújt kellő védelmet.

Ezen vállalkozások - illetve adó megfizetésére köteles személyek - esetében a veszélyhelyzet megszűnését követő harmincadik napig előterjesztett kérelmére az őt terhelő adótartozást az adóhatóság egy alkalommal, legfeljebb húsz százalékkal, de öt millió forintot meg nem haladó összegben mérsékli, ha az adótartozás megfizetése a kérelmező gazdálkodási tevékenységét a veszélyhelyzetre visszavezethető okból ellehetetlenítené.

Az adómérséklés igénybevételének feltétele tehát az, hogy a gazdálkodási tevékenység ellehetetlenülése a koronavírus járvánnyal, illetve annak elhárítása érdekében tett intézkedésekkel áll okozati összefüggésben.

Fontos tudni, hogy az adómérséklés - szemben a fizetési halasztással és a részletfizetéssel - csak egy adónem tekintetében kérelmezhető.

A fizetési könnyítés és az adómérséklés együttesen nem alkalmazható. Az ügyintézési határidő egységesen 15 nap és illetékmentesség illeti meg a kérelmezőt.