JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Üzletlezárás, mint jogkövetkezmény

2019-07-01 12:48 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóeljárási ügyek

Az üzletlezárás az egyik legkomolyabb szankció ami egy vállalkozót érhet, hiszen a bevételszerzéstől fosztja meg.

Alkalmazása során nem jellemző, hogy az első mulasztás esetén él vele az adóhatóság, bár a jogszabály nem tilja.

Csak a törvényben meghatározott kötelezettségszegések esetén alkalmazható. Jellemzően a nyugta-számlaadási kötelezettség másodszori elmulasztása esetén kerül sor az alkamazására. A leggyakrabban előforduló eseten kívül, a be nem jelentett alkalmazott fogalkoztatása, igazolatlan eredetű áru forgalmazása és a pénztárgép használatával kapcsolatos kötelezettségek elmulasztása esetén él a lehetőséggel az adóhatóság.

Az üzletlezárás időtartama első esetben 12 nap, ismételt előfordulás esetén 30 nap, minden további esetben 60 napnyi nyitvatartási idő.

Az üzletlezárás akadályozása esetén a rendőrség is igénybevehető és további szankciók is alkalmazhatók.

Az üzletlezárás a legsűrűbben előforduló ellenőrzési típus -  a jogkövetési vizsgálat - következménye lehet.

Az adóellenőrök a jogsértés megállapítását a helyszínen jogszőkönyvbe foglalják, mellyel szemben észrevétel benyújtására van lehetőség. A jegyzőkönyvet követően határozat születik, mellyel szemben 15 napon belül fellebbezést lehet előterjeszteni.

Amennyiben Önnél kötelezettségszegést állapított meg az adóhatóság, forduljon hozzánk bizalommal az igénybevehető jogorvoslat érdekében.