JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Haszonhúzók adóellenőrzése

2017-03-20 12:35 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóellenőrzés

A vagyonosodási vizsgálatok száma - jogszabály változás miatt - gyakorlatilag a nullára csökkent, mely nem jelenti azt, hogy ne lenne a NAV-nak ötlete arra, hogy megszorongassa az adózók széles körét.

Különösen igaz ez a felszámolás alá került gazdasági társaságok ügyvezetői, illetve tagjai esetében.

A felszámolási eljárás során a gazdasági társaságok különböző okokból, de kapcsolatba kerülnek a NAV-val. Vagy a hitelezői oldalon a NAV kéri a felszámolás elrendelését, vagy a felszámolási eljárás során lefolytatott adóellenőrzés során.

Az adótartozások miatt elrendelt felszámolások esetében kimondottan jellemző, hogy a a társaságnak annyi vagyona sem maradt, hogy a felszámolás költségeit fedezze. Azonban ez nem mindig volt így. Egykoron nagyforgalmú cégek is - különböző okoknál fogva - fizetésképtelenné válhatnak. A nagy forgalom generálta bevételek, azonban nem minden esetben kerültek - törvényesen, leadózott formában - a gazdasági társaságokhoz köthető személyekhez, a haszonhúzókhoz.

A volt ügyvezetőnél, tagnál lefolytatott adóellenőrzések során kiemelten vizsgálja a NAV, hogy ki az, aki hozzáféréssel rendelkezett a gazdasági társaság bankszámlájához, felvett-e pénzeket a számláról, illetve elszámolt-e a gazdasági társaság felé ezen pénzekkel.

A NAV ellenőrzések során az elszámolás, illetve a pénzeknek a gazdasági társaság érdekében történő felhasználását nagyban nehezíti az a tény, hogy a felszámolás alá került gazdasági társaság iratanyaga nem áll rendlkezésre, mely ellehetetlenítette a NAV ellenőrzés alá vont adózó érdekérvényesítését.

Iratok hiányában ugyanis NAV a bankszámláról felvett pénzek felhasználását magáncélúnak, a pénzt konkrétan felvevő személy esetében egyéb jövedelemnek minősít és vonja adózás alá, tehát szja és százalékos eho. kötelezettséget állapít meg. Tekintettel arra, hogy ezen esetben - a NAV álláspontja szerint - bevétel eltitkolás is megvalósul, ezért az adóhiány után 200 % (!) adóbírság kiszabására is sorkerül.

Az irodánk által "kitaposott" bírói gyakorlat értelmében, a társaság érdekében történő felhasználást nemcsak kiadási-bevételi pénztárbizonylatokkal vagy egyéb számviteli iratokkal lehet igazolni, hanem a tanúvallomás útján is igazolhatja a NAV ellenőrzés alá vont magánszemély azt a tényt, hogy a bankszámláról felvett összeggel nem sajátjaként rendelkezett, hanem a társaság érdekében használta fel, így a magánszemély esetében tett jelentős adóhiánnyal és még jelentősebb bírsággal járó megállapítások megalapoztalanokká váltak és törlésre kerültek.

Amennyiben Ön egy felszámolás alá került gazdasági társaság volt tagja, vagy ügyvezetője és adóellenőrzés alá vonták, akkor keresse meg bizalommal irodánkat a megoldás érdekében!