JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

A felügyeleti intézkedés iránti kérelem új szabályai

2012-04-11 09:06 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóeljárási ügyek

A felügyeleti intézkedés iránti kérelem a nav ellenőrzés során igénybe vehető rendkívüli jogorvoslati lehetőségek egyike.

Alkalmazására a következő esetekben kerülhet sor:

A fellebbezési határidő elmulasztása esetén, melynek során két alkalommal élhetünk a felügyeleti intézkedés iránti kérelemmel. Egyszer a fellebbezést is elbírálni jogosult másodfokú adóhatóságnál, majd ezt követően az NAV Vezetőjénél.

Lehetőség van ugyanakkor a fellebbezést követően is élni a felügyeleti intézkedés iránti kérelemmel, ebben az esetben a fellebbezést elbíráló másodfokú adóhatóság határozatát a NAV Vezetője vizsgálja felül.

Egyre nagyobb számban fordulnak az adóellenőrzést elszenvedő magánszemélyek és cégek jogorvoslatért, ennek keretében a rendkívüli jogorvoslatnak számító felügyeleti intézkedés iránti kérelmet is igénybe veszik. Ezt a folyamatot - jogérvényesítést - kívánja egyre nehezebben elérhetővé tenni a jogalkotó, amikor jogorvoslat igénybevételét "megnehezíti", adott esetben elérhetetlenné teszi.

Az ügyfelek kimondottan nagy számban veszik igénybe a jogorvoslat ezen módját, melynek eredményességét mutatja, hogy a jogalkotó folyamatosan szűkíti a  jogorvoslat ezen módjához való hozzáférés jogát. 2016-tól a NAV Vezetője által elbírál ügyekkel szemben nem lehet további kérelmet előterjeszteni a nemzetgazdasági minisztérium felé, ugyanis a miniszter csak hivatalból vizsgálja felül a törvénysértő nav döntéseket.

Amennyiben Önnel vagy cégével szemben jogsértő nav ellenőrzést követően született határozat, keresse meg irodánkat a felügyeleti intézkedés iránti kérelem vagy egyéb jogorvoslatok igénybevétele érdekében. Keressen bizalommal!