JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

A felügyeleti intézkedés iránti kérelem

2011-09-25 09:05 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóeljárási ügyek

A hatósági tevékenységet ellátó közigazgatási szervek munkájának törvényességét a felettes szervek ellenőrzik. Amennyiben a felettes szerv azt észleli, hogy jogszabálysértő módon végzi - egyedi ügyben - a tevékenységét a közigazgatási szerv, lehetősége van a jogellenes döntést megváltoztatni, illetve megsemmisíteni. Ennek eszköze a felügyeleti intézkedés.

A felügyeleti intézkedés iránt általában hivatalból intézkedik az arra jogosult, azonban az adóigazgatási eljárásban lehetőség van felügyeleti intézkedési iránti kérelmet előterjeszteni. Ezáltal az adóellenőrzésekkel szemben érvényesíthető rendes jogorvoslati módok, mint az adóhatósági jegyzőkönyvvel szembeni észrevétel, határozattal szembeni fellebbezés, és bírósági felülvizsgálat mellett, mintegy rendkívüli jogorvoslati mód a felügyeleti intézkedés iránti kérelem.

Felügyeleti intézkedés iránti kérelmet alapvetően két esetben lehet előterjeszteni: egyik amikor lejárt a fellebbezésre nyitvaálló határidő, illetve amikor éltünk a fellebbezés jogával azonban nem fogadjuk el a másodfokú adóhatóság helybenhagyó döntését. Illetve lehetőség van ismételt felügyeleti intézkedés iránti kérelem előterjesztésére is.

A felügyeleti intézkedés elbírálására jogosult felettes szervek, első fokú határozat esetén a NAV Hatósági Főosztálya, másodfokú határozatokkal szemben pedig a NAV Vezetője. Az adóhatóság elnökének döntésével szemben pedig a Nemzetgazdasági Minisztérium jár el felettes szervként. (erre 2016-tól csak hivatalból kerülhet sor, tehát kérelem alapján nem jár el)

A felügyeleti intézkedés rendkívüli jogorvoslati jellegéből adódik, hogy kizárólag akkor lesz eredményes a kérelmünk amennyiben jogszabálysértésre tudunk hivatkozni. Amennyiben ez nem sikerül, akkor a felügyeleti iintézkedés mellőzéséről fogunk levelet kapni.

A felügyeleti intézkedés iránti kérelem elbírálásának határideje 60 nap, melyet további 30 nappal meg lehet hosszabbítani.

Keresse bizalommal irodánkat, amennyiben felügyeleti intézkedés iránti kérelmet kíván előterjeszteni.