JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Elhúzódó áfa visszautalások, az áfa kiutalás határideje

2011-09-13 09:01 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: ÁFA visszaigénylés

Az utóbbi időben egyre több ügyfél keresett meg azzal, hogy annak ellenére, hogy az áfa visszautalására nyitvaálló 45 napos határidő jócskán letelt mégsem kapta meg a visszaigényelt áfát. Az iratok áttekintése után szinte minden esetben megállapítható volt, hogy az adóhatóság az áfa visszaigénylések ellenőrzésére hivatott kiutalás előtti ellenőrzés határidejét jelentősen túllépte.

Az áfa kiutalás előtti ellenőrzések határideje alapesetben megegyezik a kiutalásra nyitvaálló 45 napos határidővel. Ez a viszonylag rövid határidő azonban nem szokott elegendő lenni az adóhatóságnak, ezért kihasználja az ellenőrzési határidő hosszabbításának szinte valamennyi jogszabályban rögzített lehetőségét. Az áfa kiutalás előtti ellenőrzés szinte mindig egyes adókötelezettségek ellenőrzésével indul, mely során az áfa bevallás alapjául szolgáló iratokat vizsgálja a Nav. Ennek az ellenőrzési tipusnak a határideje 30 nap, mely a 45 napos kiutalási határidőbe bőven belefér. A probléma akkor merül fel, ha valamely szerződéses partnert "gyanúsnak" találja a ellenőrzést végző revizor. Ebben az esetben "átfordul" az egyes adókötelezettségek teljesítésére irányuló ellenőrzés kiutalás előtti adóellenőrzéssé. Ha ez a 30. napon történik, akkor az ellenőrzéssel lezárt időszakot eredményező kiutalás előtti ellenőrzésre 15 napja marad a Navnak. Ezen időtartam alatt lehetetlen az ellenőrzést elvégezni.

A határidő hosszabbítást is lehetővé teszi a jogalkotó, azonban ennél szélesebb az eljárásjogi eszköze az adóhatóságnak. Az ellenőrzés során szükséges lehet a szerződéses partnerek kapcsolódó vizsgálat során történő ellenőrzése. A jogszabály szerint a kapcsolódó vizsgálat időtartama nem számít bele az ellenőrzési határidőbe. Ezzel a lehetőséggel élve az adóhatóság gyakorlatilag akár egy évig is el tud húzni egyes vizsgálatokat, mely a kiutalás előti ellenőrzések esetén akár a gazdasági társaság, egyéni vállalkozó ellehetetlenülését is okozhatja.

Az eljárási szabályoknak az adóhatóság részéről való be nem tartása ugyanakkor a visszaigényelt összeg azonnali kiutalást eredményezheti. A hozzám fordult ügyfelek esetében megállapítható volt az, hogy a vonatkozó eljárási szabályokat nem tartották be, melynek az lett a következménye az igénybevett jogorvoslatnak köszönhetően, hogy a revízió az ellenőrzést lezárta és a pénzösszeg kiutalása iránt intézkedett.  

dr. M. Tóth Zoltán ügyvéd