JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Adóhatósági határozat bírósági felülvizsgálata során a végrehajtást a bíróság felfüggesztheti

2011-01-27 07:28 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóellenőrzés

A másodfokú adóhatósági határozat a kézbesítéssel jogerős és végrehajtható. Lehetőség van ugyanakkor a határozatot bíróság előtt az átvételtől számított 30 napon belül keresettel megtámadni. A kereset benyújtása azonban nem érinti a megállapítások végrehajthatóságát.

A végrehajtás felfüggesztését külön kell kérni az indokok megjelölésével és igazolásával. A kérelmünk alapján a bíróság végzéssel dönt arról, hogy felfüggeszti-e a végrehajtást, erre akkor kerül sor, ha tudunk olyan tényeket, körülményeket igazolni amelyek alátámasztják a végrehajtás felfüggesztésének a jogszabályban foglalt feltételeinek fennállását.  Amennyiben nem ad hely kérelmünknek, akkor az elutasító végzéssel szemben lehetőségünk van fellebbezés előterjesztésére, melyet a Fővárosi Ítélőtábla bírál el.

Fontos tudni, hogy az adóhatóság nem jogosult a végrehajtási cselemény foganatosítására attól kezdve, hogy tudomást szerez arról, hogy kértük a bíróságtól a végrehajtás felfüggesztését.

A végrehajtás felfüggesztésére sor kerülhet a Legfelsőbb Bíróság előtt folyamatban lévő felülvizsgálati eljárásban, azonban erre csak kivételes esetben kerülhet sor.

Amennyiben adóhatósági határozat bírósági felülvizsgálatát illetve végrehajtás felfüggesztését kívánja kezdeményezni, keresse meg bizalommal irodánkat.