JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Személyi kedvezmények

2010-11-13 15:22 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóbecslési ügyek

Személyi kedvezmény

Az összevont adóalap adóját csökkentő személyi kedvezmény azt a magánszemélyt illeti meg, aki a súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül.

A kedvezmény igénybevételének feltétele az, hogy rendelkezik igazolással, illetve határozattal az adókedvezmény igénybevételére jogosító állapotról. Az adókedvezmény mértéke a kormányrendeletben meghatározott betegség kezdő napjának hónapjától - ezen állapot fennállása idején - havonta, az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg.

Összességében tehát attól a hónaptól kezdve jogosult a magánszemély igénybe venni ezt az adókedvezményt, amely hónap valamely napja vonatkozásában megállapítják az adókedvezménnyel érintett betegséget egészen addig, amíg ez az állapot tart. Mértéke az év első napján érvényes minimálbér 5%-ának megfelelő összeg, minden érintett hónap vonatkozásában.

Amennyiben rendelkezünk a szükséges igazolással, illetve határozattal és mégsem érvényesítettük az adókedvezményt, akkor a jogszabály lehetőséget enged az adókedvezmény utólagos érvényesítésére önellenőrzés keretében. Természetesen az, hogy mely időszak vonatkozásában érvényesíthetjük a kedvezményt, azt az igazolás határozza meg.