JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Költségmentesség az adóellenőrzéssel kapcsolatos jogorvoslati eljárások során

2010-10-18 07:13 | Szerző: Dr. M. Tóth Zoltán | Kategória: Adóellenőrzés

Az adóellenőrzéssel szemben alkalmazható jogorvoslatot a költségek szempontjából két részre oszthatjuk, az illetékmentes illetve az illetékkel terhelt jogorvoslati lehetőségekre.

Az illetékmentes jogorvoslatok köre elég szűk, ide tartozik az ellenőrzés megállapításait tartalmazó jegyzőkönyvvel szemben benyújtott észrevétel, illetve a költségmentesség tárgyában született elutasító végzéssel szembeni jogorvoslat. Sajátos módon a méltányossági ügyekben született határozatokkal szemben jogorvoslat nem tartozik ide.

Illetékköteles az adóhatározattal szemben benyújtott fellebbezés, illetve felügyeleti intézkedés iránti kérelem.

Az illeték pontos mértékéről a határozat részletes tájékoztatással szolgál, azonban arról nem szól, hogy a törvényben meghatározott feltételek fennállása esetén lehetőség van illetékmentesen fellebbezni.

A jogszabály (Ket.) szerint a hatóság annak a természetes személy ügyfélnek, aki kereseti, jövedelmi és vagyoni viszonyai miatt az eljárási költséget vagy egy részét nem képes viselni, jogai érvényesítésének megkönnyítésére költségmentességet engedélyezhet.

Gyakorlatunk szerint magába a beadványba foglaljuk a kérelmet, melyre az adóhatóság válaszként egy adatlapot küld ki. Az adatlapon mind a saját, mind pedig a velünk együtt élő személyek jövedelmi és vagyoni viszonyaira nyilatkozni kell. A nyilatkozat alapján az adóhatóság végzéssel dönt a költségmentesség kérdésében.
Amennyiben a költségmentesség elutasításra kerül, akkor illetékmentesen lehet ellene fellebbezni.

Az oldal tartalma ismeretterjesztő célokat szolgál, a felhasználásból eredő károkért felelősséget nem vállalunk!