JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN
1115 Budapest, Bartók Béla út 98-102. F. ép. 209. Ügyfélfogadás: Előre egyeztetett időpontban | Telefon: +36 1 269 1336 | Mobil: +36 20 354 1254 | E-mail: dr.m.toth.zoltan@gmail.com

Publikációk‹ vissza

Az adótartozás végrehajtásához való jog elévülése

2017-02-09 15:38

Az adótartozások keletkezése két okra vezethető vissza:

Az egyik, hogy az adózó benyújtja az adófizetési kötelezettséget tartalmazó bevallását és ezen fizetési kötelezettségének nem tesz eleget.

A másik amikor a NAV állapítja meg egy ellenőrzés keretében az adófizetési kötelezettséget (adóhiány, adóbírság, késedelmi pótlék) és az erről szóló határozat jogerőssé és végrehajthatóvá válik.

Az adókötelezettségek végrehajtásának időbeli korlátját jelenti az elévülés. 2016. június 30-ig hatályos szabályozás szerint az elévülési idő 5 év volt. A 2016.július 01-től hatályos szabályozás az elévülési időt 4 évre csökkentette. Tehét 4 év elteltével - a jogszabályban meghatározottak kivételével - a tartozásokat törölni kell, így azok végrehajthatósága is megszűnik.

Fontos kérdés, hogy mikor indul a 4 éves elévülési idő?

A jogszabályi meghatározás szerint a tartozás esedékessége évének utolsó napjától.

A jogszabály meghatározza ugyanakkor azt is, hogy mely esetekben hosszabbodik meg ez az időtartam. Amennyiben az adótartozást végrehajtás alá vonták, akkor az elévülési idő 6 hónappal meghosszabbodik. Függetlenül a végrehajtási cselekmények számától csak egyszer 6 hónappal hosszabbodik az elévülés ideje.

Az elévült ugyanakkor megszakítja az az időszak, amikor a végrehajtás szünetel: ilyen eset, amikor a tartozás vonatkozásában méltányossági kérelem kerül előterjesztésre vagy bírósági felülvizsgálat esetén a adóhatósági határozat végrehajtásának felfüggesztését indítványozzák.

Ammennyiben huzamosabb ideje tartozása áll fenn az adóhatósággal szemben, javasoljuk, hogy keresse fel irodánkat a végrehajtás megszűntetése érdekében!