JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN

Vagyonosodási vizsgálat

Az adóellenőrzések legrettegettebb fajtája közé tartozik, amit az elmúlt években több 10.000-en tapasztalhattak meg a saját bőrükön. Ez az az eljárás, melynek során az adóhatóság számon kéri, hogy megtakarításunk, ingatlanunk, autónk, a számlánkra befizettet összegek vagy éppen vállalkozásunkra, illetve sok esetben pusztán a megélhetésünkre, a mindennapi életvitelünkre fordított összegek milyen forrásból származnak.

Nevével ellentétben nemcsak a mesés kincseket felhalmozók adójogi elszámoltatására irányul az adóellenőrzések ezen fajtája. Az eddigi gyakorlat szerint leginkább a jelentős, vagy éppen kevésbé jelentős - de nem feltétlenül valós - tagi kölcsönöket felhalmozó társaságok tulajdonosai kerültek az adóhatóság látókörébe. Érintettekké váltak a „közérdekű bejelentések áldozatai”, nagy értékű ingatlanok, értékpapírok tulajdonosai, utóbbiak főleg akkor, ha még osztalékot is kaptak.

A vagyonosodási vizsgálat minden Magyarországon adójogi illetőséggel rendelkező személy esetében elrendelhető, melynek lehetőségével napjainkban is több százas nagyságrendben él az adóhatóság.

Az adóhatóság azon adózók vonatkozásában kezdeményez elsősorban adóellenőrzést, akinél a saját nyilvántartásai alapján a költekezés nagymértékű a bevétel viszont viszonylag szerény, illetve elhanyagolható.

Milyen információkkal rendelkezik az adóhatóság saját adatbázisából?

Ezek azok az alapvető adatok, melyek alapot szolgáltathatnak egy vizsgálathoz. Természetesen az adóhatóság ennyivel nem szokott megelégedni. Megvizsgálja a banki folyószámlákat, a gépjármű-nyilvántartótól adatokat kérhet.
Természetesen felkínálják a lehetőséget – értesítés (idézés) megküldésével egyidejűleg - a delikvensnek, hogy nyilatkozzon „önként” saját vagyonosodásáról, melyre megdöbbentően sokszor sor is kerül. Sőt az adóhatóság jóindulatúan felajánlja a teljességi nyilatkozat aláírásának lehetőségét, mely lehetőséggel szintén sokan élnek.

A következmények a jegyzőkönyv átvételét követően kezdenek körvonalazódni, ekkor kapunk tájékoztatást arról, hogy a mekkora a „forráshiány” és annak mi az adóvonzata. A határozatban már a végösszeg szerepel, a jegyzőkönyvben meghatározott adóhiány, ezen összeg 50%-ának megfelelő adóbírság, valamint az adóhiány után felszámított késedelmi pótlék összege.

Aki a teljesítési határidő leteltét követően nem fizet, megismerkedhet az adóhatóság végrehajtási területén dolgozó szakembereivel.

Mit tehetek egy vagyonosodási vizsgálattal szemben?

Nem lehet eleget hangsúlyozni: nem teszek nyilatkozatot az ügyben, amíg nem vettem fel a kapcsolatot az adójogásszal. Erre azért van szükség, mert az adóhatóságnál hamarabb kell feltárni a kényes pontokat, másrészt ennek birtokában történik a felkészülés az ellenőrzésre, harmadrészt az esetleges megoldások áttekintésével a bizonytalanság és félelemérzetünk csökken és józanul, megfontoltan, és ami a legfontosabb felkészülten tudunk az adóhatósági vizsgálattal szembenézni

Az eljárás későbbi szakaszában is lehetőség van felvenni a kapcsolatot az irodánkkal. Amennyiben már az ellenőrzés alapján jegyzőkönyv született, akkor 15 napon belül észrevételt, ha már határozat van, akkor 30 napon belül fellebbezést lehet benyújtani, melyek a vagyonosodási vizsgálatokkal szemben igénybe vehető legalapvetőbb és legeredményesebb jogorvoslatok.

Jogerős és végrehajtható, vagy végrehajtás alatt lévő II. fokú határozatok esetén is lehetőség van az adóellenőrzés (vagyonosodási vizsgálat) jogszabálysértő megállapításaival szemben a jogorvoslatra. Irodánk nagy tapasztalattal rendelkezik az adóhatározatok bírósági – beleértve a Legfelsőbb Bíróságot is – felülvizsgálata terén.

Ha bizonytalan azzal kapcsolatban, hogy érintett lehet-e egy vagyonosodási vizsgált során, vagy éppen tudni akarja, hogy milyen jogorvoslati lehetőségek állnak rendelkezésére, vegye fel velünk a kapcsolatot és kérjen egy tanácsadást!

Összességében az elmúlt évek tapasztalata alapján a következőket lehet mondani: kifizetődő a vagyonosodási vizsgálatok, illetve a jogorvoslat során következetesen érvényesíteni jogainkat és kikényszeríteni az adóhatóságot terhelő kötelezettségeket.

Ez az, amiben az adojogasz.hu adóellenőrzési tanácsadó portál segíteni tud Önnek!