JOGORVOSLAT
ADÓÜGYEKBEN

Nyugdíj és TB ügyek

Napjainkban egyre több szó esik a nyugdíjrendszer jövőjéről, azonban a jelenről sem szabad elfelejtkezni. Évente növekvő számban nyújtanak be igényt nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásokra.

Az igény benyújtásával egyidejűleg megindult eljárás eredményeként a nyugdíjbiztosító határozatot hoz, ebben a határozatban dönt a szolgálati idő és az átlagkereset alapján a nyugdíj összegéről, vagy adott esetben elutasítja a nyugdíj iránti kérelmünket.

A jogviták tárgyát elsősorban az elismerhető szolgálati idő hossza, illetve a figyelembe vehető átlagkereset képezi. Utóbbi időben egyre többször fordul elő, hogy külföldön szerzett szolgálati idő miatt, az Európai Unió jogrendszere - különösen a 1408/71/EGK rendelet - is alkalmazandó, mely számtalan jogértelmezési és jogalkalmazási kérdést vet fel.

A jogorvoslat – amennyiben nem fogadjuk el a határozatban foglalt összeget - szinte elkerülhetetlen, hiszen az életünk hátralévő részének anyagi biztonsága függ egy adott esetben jogellenes döntéstől.

A jogorvoslat módja az I. fokú határozattal szemben a fellebbezés benyújtása, II. fokú határozattal szemben pedig lehetőség van társadalombiztosítási határozatok bírósági felülvizsgálatára vonatkozó szabályok szerint keresetet benyújtani a bírósághoz. A bíróság döntésével szemben nincs helye fellebbezésnek, azonban lehetőség van a Legfelsőbb Bíróságnál kezdeményezni az ítélet felülvizsgálatát.

Irodánkban a jellemzően előforduló saját jogú öregségi nyugdíjon kívül, vállalunk megbízást árvasági ellátás, rokkantsági nyugdíj, és özvegyi nyugdíjjal és egyéb nyugdíjszerű ellátásokkal kapcsolatos jogorvoslati képviseletre.

Egyre jelentősebb az egészségbiztosítási határozatokkal (táppénz, stb.) kapcsolatos jogorvoslatra vonatkozó igény, mely nyugdíjhoz hasonlóan fellebbezés és bírósági felülvizsgálat részekben határozható meg.

Amennyiben nyugdíj vagy tb. ügye van folyamban, keress meg irodánkat bizalommal!